Torsby Bostäder AB står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen. Det här dokumentet beskriver hur torsbybostader.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.
Hur tillgänglig är webbplatsen?
Vi är medvetna om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga.
Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?
Om du behöver innehåll från torsbybostader.se som inte är tillgängligt för dig, men som är undantaget från lagens tillämpningsområde enligt beskrivning nedan, kan du kontakta oss.
Skicka ett mejl till info@torsbybostader.se
Ring oss på telefon: 0560-272 40
Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet
Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, meddela oss så att vi får veta att problemet finns.
Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet
Tillsyn
Myndigheten för digital förvaltning har ansvaret för tillsyn för lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta Myndigheten för digital förvaltning och påtala det.
Kontakta Myndigheten för digital förvaltning
Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet
Webbplatsen är idag inte förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Det finns brister i tillgängligheten på webbplatsen.
Vi har vid genomförd granskning uppmärksammat 6 riktlinjer (av 48) som inte kan bedömas som 100% godkända. Några är förhållandevis enkla att åtgärda medan vissa andra kräver mer tid och resurser.
Efter genomgång och åtgärder återstår det några punkter.
- Beskriv med text allt innehåll som inte är text. Det finns artikel, exteriör och objektsbilder som inte har ALT-texter inskriva.
- Visa var ett fel uppstått och beskriv det tydligt.
- Ge förslag på hur fel kan rättas till.
- Se till att koden validerar. Det finns varningar som inte validerar rätt och kommer rättas av vår systemleverantör i framtida versioner av den systemplattform vi använder.
- Se till att skräddarsydda komponenter fungerar i hjälpmedel. Vi har ingen möjligt att testa olika hjälpmedel.
- Se till att hjälpmedel kan presentera meddelanden som inte är i fokus. Vi har ingen möjligt att testa olika hjälpmedel.
- Vissa av våra äldre filmer (YouTube), inlänkade som iframes eller publicerade på andra plattformar är inte textade samt saknar syntolkning. Vi kommer successivt att byta ut dessa mot nya filmer.
- Bildspel/Karuseller på startsidan och på våra områdessidor, går inte idag att stoppa eller pausa i sina rörelser.
- Områdeskartan är inte tillgänglig för syn- eller rörelsehindrade.
Sidmallar
Webbplatsen har vissa tabelluppbyggda mallar för besökare, från en dator (PC/Mac) som t ex listan med lediga objekt. Dessa tabeller är inte idag, semantiskt uppbyggda med tabellrubriker som TH utan är idag TD. Det kan medföra att med maskinell uppläsning kommer raderna läsas upp från vänster till höger utan inbördes kolumnsindelning. Vår systemleverantör av webbplatsen kommer inom snar framtid att åtgärda detta.
Interna länkade systemfiler
I HTML-källkoden finns det länkade javascript (js) filer och stilmallar (css). Dessa är typbeskrivna med "text/javascript" och "text/css" och används av äldre webbläsare som t ex Internet Explorer, moderna webbläsare förstår dessa filtyper och dessa beskrivningar av typ behövs inte. Vår systemleverantör av webbplatsen kommer inom snar framtid att åtgärda detta vilket medför att äldre webbläsare inte kommer kunna användas med vår webbplats.
Vi rekommenderar våra besökare att använda en modern webbläsare som följer webstandarder, Microsoft Edge, Google Chrome, Apple Safari eller Mozilla Firefox.
Google Translate översättningsverktyg
Google Translate i sidhuvudet som är en inbyggd funktion på webbplatsen validerar inte rätt och kan inte användas av MS Internet Explorer 8/9/10/11 då Google har spärrat funktionen från dessa webbläsare. Vi rekommenderar vår besökare använda Microsoft Edge, Google Chrome, Apple Safari eller Mozilla Firefox om innehållet behöver en översättning. Dagens implementation av Google Translate är en gammal funktion, vi kommer i framtiden se över denna funktion för översättningar och eventuellt implementera Google Translate API.
Vid genomförd granskning har flertalet webbriktlinjer bedömts ha brister i tillgänglighet som behöver åtgärdas. Vår ambition är att åtgärda alla kända tillgänglighetsproblem.
Oskäligt betungande anpassning
Torsby Bostäder AB åberopar undantag för oskäligt betungande anpassning enligt 12 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service för nedanstående innehåll.
- De finns publika publicerade bilder som t ex artikelbilder, planritningar, exteriörbilder och PDF-dokument som inte är tillgänglighetsanpassade.
- Vi har ingen möjligt att testa olika hjälpmedel.
Hur vi testat webbplatsen
Vi har gjort en självskattning (intern testning) av torsbybostader.se och sett över funktionaliteten på webbplatsen tillsammans med vår systemleverantör.
Vi har valt att granska webbplatsen efter ett urval av de riktlinjer som är sammanställda av Vägledningen för webbutveckling och presenterade på webbriktlinjer.se. Dessa 48 riktlinjer (https://webbriktlinjer.se/wcag/) förklarar, illustrerar och exemplifierar alla WCAG-kriterier på nivå A och AA, det vill säga de som i webbdirektivet och annan reglering pekas ut som basnivå för tillgänglighet i digital offentlig service.
Granskning har gjorts både manuellt och med olika testverktyg. Sammanställning av resultat för respektive riktlinje ger en aktuell status gällande tillgängligheten på webbplatsen.
Vi har granskat ramverket för webbplatsen som till exempel navigeringslösningar och gemensamma delar som sidhuvud och sidfot. Vi har även identifierat och valt ut ett antal sidor som är skapade från olika mallsidor. Dessa sidor har bedömts representera webbplatsen på ett bra sätt och ger oss förutsättningar att fånga upp problem och brister i tillgänglighet.
Senaste bedömningen gjordes den 17 november 2022.